Rouw en Traumaverwerking 

Bepaalde gebeurtenissen zoals een trauma en/of verlieservaring kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen. Een groot deel van de mensen 'verwerken' deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten.

Vaak gaat het om opdringende herinneringen aan de schokkende gebeurtenis, waaronder angstwekkende beelden (herbelevingen; 'flashbacks') en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties.

Uitgangspunt is telkens dat deze klachten zijn ontstaan als gevolg van een of meer heftige ervaringen. Daarmee worden gebeurtenissen bedoeld die dusdanige sporen hebben nagelaten in het geheugen van de persoon, dat hij of zij er nu nog steeds last van heeft.

Verlies gaat niet altijd over overlijden, ook een chronische ziekte, verlies van werk of een scheiding hebben dezelfde fases van een verlies- en rouwproces.

Een EMDR procedure kan helpen de herinneringen aan deze gebeurtenissen te verwerken, met de bedoeling daarmee de klachten te verminderen of te laten verdwijnen.

Voor wie?
Mensen met een trauma en/of verlieservaring.

 
 
 
Startpagina